Sta je voor een grote beslissing? Het aanvragen van een privelening. Begrijpelijk dat je niet alles weet en graag op de hoogte wil zijn van dit alles. Een lening aangaan is toch een serieuze verantwoordelijkheid. Voor je het weet zit je vast aan een privelening van enkele jaren en daar moet je toch eerst even bij stilstaan. De voor en nadelen eens bekijken en vooral uitmaken bij welke bank je deze al aanvragen. Daar is al heel wat keuze in en kan soms zeer verwarrend werken. Volg de stappen in dit artikel en je komt er wel uit.
Privelening aanvragen? Meteen beginnen!
Een eerste stap is bepalen hoeveel je precies wil lenen. Leen niet tot het maximum want de kans is groot dat je dan teveel geld leent en dat je afbetaling ook aan de hoge kant is. Bekijk goed wat je dus nodig hebt en hou vast aan dat bedrag. Een lening is immers een verbintenis waar je niet zomaar vanaf kan geraken. En eigenlijk moet je maar denken: hoe minder leningen je hebt lopen, hoe beter. Maar als de spaarboek de aankoop niet aankan dan moet je maar gaan lenen. Helemaal niets mis mee, deze trend is niet nieuw in ons land. Maar de verhalen van mensen die in betalingsproblemen komen door teveel leningen, zijn ook niet nieuw. Voor je het weet betaal je af voor je woning, auto en nog een privelening en heb je op het einde van de maand niet zo veel meer over. Hou het algemeen budget dus goed in de gaten zodat alles goed in balans blijft.
De bank zal je hierin ook wel bijstaan en zeggen wat mogelijk is. Ze willen sowieso weten wat je kan lenen. Daarvoor hebben ze inzicht nodig in je inkomsten en uitgaven. Inkomsten uit vast werk of op zelfstandige basis kan hiervoor in aanmerking komen. Naar de uitgaven kant zullen andere leningen en alimentatie meetellen in de berekening. Je moet ongeveer 2/3e overhouden om van te kunnen leven. De rest kan je opmaken aan leningen. Maar nogmaals, hou de balans vooral in evenwicht. De bank zal de berekening maken en aan de hand daarvan een positief of negatief antwoord meedelen. Als je zelf al weet dat er nog voldoende is om een privelening aan te gaan, dan hoef je je geen zorgen te maken. Krijg je wel een negatief antwoord, dan moet je eerst orde op zaken stellen om alsnog een lening vast te kunnen krijgen.
De tweede stap is bepalen welke bank je wil gebruiken om de privelening aan te vragen. Aangezien er heel wat banken zijn kan je hier het meeste tijd aan verliezen. Maar bekijk het als een oefening waar je uiteindelijk geld mee kan besparen. Door alle banken te vergelijken heb je een overzicht van hun voorwaarden en werkwijze, maar ook van de kosten die ze vragen. En daar mag je je zeker op focussen. Een lening is niet gratis, helaas. Je moet er kosten op betalen, die zitten inbegrepen in de maandelijkse afbetalingen. Bezoek de websites van de banken en voer een lening simulatie uit. Je zal zien wat de kosten per bank zijn. Hou het JKP (Jaarlijks kosten percentage) in de gaten. Dat is de waardemeter naar kosten toe van een lening.
Eens je een geschikte bank met aanvaardbaar JKP hebt gevonden kan je de aanvraag indienen. Overhaast deze stap echter niet. Soms is het een goed idee om er nog eens goed over na te denken. Misschien kom je tot andere inzichten of is er een andere bank die een tijdelijke promotie start en een nog lager kostentarief heeft. Dan kan je daarvan profiteren en daar de privelening aanvragen. Alle beetjes helpen om op het einde van de maand in eigen zak te houden.
Dus dat zal de derde stap kunnen zijn, de uiteindelijke aanvraag bij de bank. Eens ze je dossier hebben bekeken kan je vrij snel een antwoord verwachten. Als je een positief antwoord krijgt kan je vrij snel over het geld beschikken en de aankoop uitvoeren die je van plan bent. Eens de lening loopt heb je ook geen omkijken meer, de terug betaling loopt via domiciliëring. Enkel als er daar iets verkeerd loopt zal je dat wel te horen krijgen van de bank.
Een privelening aanvragen kan dus in enkele stappen, bij een bank naar wens!