Een lening aangaan is niet zonder risico’s. Bevraag je goed bij vrienden en familie waar je op kan letten. Maar stel dezelfde vraag ook bij het bankkantoor. Zij kunnen je hier wat meer inzichten over geven en je alle risico’s uitleggen. Als je een privelening hebt lopen moet je enkel rekening houden met alles op tijd terug te betalen. Of daar komt het voor veel mensen op neer. Maar wat kan er gebeuren als je niet meer kan terug betalen? Welke andere zaken moet je op letten bij het aangaan van een privelening?
De vorowaarden van een privelening? Klik hier!
Mensen staan soms niet genoeg stil bij het aanvragen van een lening. Als je geld nodig hebt vraag je een lening aan en daarmee is de kous af. Maar je kent de slogan waarschijnlijk wel: geld lenen kost ook geld. Die is niet zomaar in het leven geroepen. Veel mensen beseffen niet dat een lening je ook geld kost. Bij de maandelijkse afbetaling zit ook een deel interest, dat is de winst die de bank maakt op jouw privelening. Ook al is het gebruik van hun website gratis, of als je in een bankkantoor langs gaat voor informatie moet je nooit betalen. Maar eens je een dienst afneemt, dan komt er een deel kosten bij. En daar zit vaak het verschil bij vele banken. De ene bank zal meer kosten aanrekenen dan de andere. Dus dat is al een eerste punt waar je moet op letten bij het aanvragen van een privelening. Namelijk de kosten die erbij komen. Kan je hier op besparen? Ja dat kan, door goed op te letten wat het JKP (of Jaarlijks Kosten Percentage) is. Als je een lager maandbedrag wenst dan moet je er op letten om een privelening aan te vragen met het laagste JKP.
Zijn er voorwaarden die de bank stelt, bijvoorbeeld als je niet meer kan terug betalen. Dit zal je niet zo vaak horen in een gesprek met een bankbediende, maar deze zaken zijn wel belangrijk om te weten. Wat zal de bank doen in dat geval en wat moet jij doen mocht het toch zo ver komen. Om niemand af te schrikken is een bank niet zo happig om dit te vertellen, maar dat wil niet zeggen dat jij niet alle informatie nodig hebt. Het is tenslotte een verbintenis voor lange periode dus dan kan je maar best goed geïnformeerd zijn. Bij welke bank je ook de privelening wil aanvragen, mag je alles vragen wat je hierover wil weten. Het is maar wat informatie die je als klant moet krijgen. Via het internet kan je ook al veel lezen, maar misschien is niet alles onmiddellijk duidelijk. Als iemand het je in persoon kan uitleggen, dan kan dat veel makkelijker duidelijk zijn.
Of ben je al een ervaren persoon in al deze zaken dan kan je gewoon alles via het internet lezen en zelfs aanvragen. Ga niet te snel aan het werk en laat er zeker wat tijd over om de aanvraag in te dienen. Eens het contract een handtekening heeft, dan is alles officieel en zal de bank de gelden vrijmaken en moet jij de lening beginnen terug betalen. Daarom dat je eerst eens moet vergelijken welke bank de goedkoopste is op deze moment, zeker op vlak van kosten bij de privelening. Als je kan, laat het dan nog even bezinken in je hoofd en vraag de lening een tijd later aan. Dan kan je over alles nog eens goed nadenken en neem je geen overhaaste beslissing. Ben je wel al zeker, ga dan gewoon voor de aanvraag van de lening en zo alles in orde maken. Als de aanvraag online gedaan is, dan krijg je het papieren contract met de post bij je thuis. Dat dien je in te vullen en te ondertekenen. Eens de bank het heeft terug ontvangen dan komt de lening op gang. En dan kan je het geld ook uitgeven aan wat je wou aankopen.
Er zijn dus toch enkele zaken waar je op moet letten bij het informeren van een privelening. En ook als je er eentje wenst aan te vragen. Ga niet te snel te werk, want dan kan je opgescheept zitten met een privelening met te hoog JKP. Vergelijk dus zoveel mogelijk banken, dat is zo wat de beste tip die we je kunnen geven.
Het meest complete leningoverzicht: klik hier!